4 Tabiat Yang Menjadikan Sakit Belakang Makin Teruk

Hari demi hari, kesakitan pada bahagian belakang makin menjadi-jadi. Bermula daripada rasa sakit yang biasa-biasa, namun setelah beberapa minggu pun tak juga hilang-hilang. Malahan, rasa sakit makin menjadi-jadi hingga mengganggu pula tugas seharian.

Mungkinkah tanpa kita sedari, tabiat kita sewaktu membuat kerja menyumbang kepada masalah sakit belakang yang semakin teruk? Jom semak senarai tabiat yang perlu dielakkan sekiranya tidak mahu terseksa dengan  kesakitan belakang.

Selain daripada mendapatkan rawatan di hospital dan klinik anda juga boleh berikhtiar dengan Vitamin Untuk Hilangkan Kebas Tangan dari Shaklee ini. Terdapat tiga item yang terkandung di dalam set ini iaitu B Complex, Ostematrix dan Omega Guard. Berikut Jida senaraikan fungsi dan kelebihan setiap vitamin tersebut. B COMPLEX Vitamin B membantu kesihatan saraf dan fungsi saraf. Kekurangan Vitamin B boleh menyebabkan kerosakan saraf di tangan dan kaki Mengurangkan rasa kebimbangan dan mempunyai kesan menenangkan pada saraf OSTEMATRIX Mengelakkan kekejangan, kebas-kebas sakit tulang belakang, sakit sendi dan arthritis. Mengatasi masalah pereputan tulang. Memastikan tulang padat bagi mengampu tubuh yang berat. Meredakan sakit otot dan memberi tenaga. Membantu meringankan tekanan. OMEGA GUARD Menjaga kesihatan sendi. Mengandungi DHA & EPA mengurangkan inflamasi iaitu rasa panas kemerahan Asid lemak Omega 3 mengurangkan faktor penyakit osteoarthritis dan menurunkan paras kemusnahan dan inflamasi pada sel cartilage. Mengurangkan simptom kekakuan sendi di awal pagi, bengkak dan sakit di sendi. Paras asid lemak Omega 3 larut dalam tisu rawan membolehkan mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Mencegah arthritis, memelihara fungsi sendi dan gout dengan efektif. Testimoni Pengguna Alhamdulillah, hasil daripada menggunakan Set Kebas Tangan Shaklee ini beliau kini dapat meneruskan kehidupan seharian dengan lebih gembira. Jadi, bagi anda yang mengalami masalah kebas tangan, Jida cadangkan anda untuk mengamalkan Set Shaklee Untuk Tangan Kebas ini sebagai ikhtiar untuk kehidupan yang lebih baik dan ceria. Sebarang pertanyaan atau order bolehlah dibuat dengan menghubungi nombor Jida dibawah ini. * RUZIDAH * 013-6691930  [ ID : 933174 ] >>Terus ke Whatsapp  Jemput Like Page Saya || Kedai Vitamin Banting-Dengkil-Sepang Untuk mendapatkan PRODUK SHAKLEE dengan HARGA AHLI –> KLIK SINI * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Tabiat #1 – Suka Tidur Di Atas Tilam/Lantai Yang Keras

Kondisi tilam atau lapik tidur yang keras adalah tidak sesuai untuk anda yang mengalami sakit belakang. Sesetengah orang mungkin sudah terbiasa tidur diruang tamu dengan hanya berlapikkan toto atau tikar.

Tapi, tahukah anda tabiat ini boleh menyebabkan tulang belakang tidak mendapat sokongan yang sepatutnya. Sebaiknya, ikhtiarlah untuk mendapatkan tilam yang selasa (tidak terlalu lembut dan tidak terlalu keras) untuk dijadikan tempat tidur.

Tabiat #2 – Selalu Mengangkat Barang Yang Berat.

Ramai yang tidak tahu atau tak sedar bahawa rutin mengangkat barang yang mereka selalu lakukan adalah tidak betul dan boleh membawa keburukan kepada tulang belakang dalam tempoh jangka panjang.

Anda perlu mengamalkan cara yang betul sewaktu mengangkat barang kerana ia dapat mencegah risiko sakit tulang belakang bawah/ lower back pain.

cara betul angkat barang

Tabiat #3 – Memakai Kasut Tumit Tinggi Terlalu Kerap

Memakai kasut tumit tinggi secara kerap juga akan membuatkan bahagian pinggang dan tulang belakang anda sakit. Selain itu ia turut menjejaskan postur tubuh badan anda membuatkan tulang belakang dan pinggang anda seakan melengkung.

Terdapat satu penelitian menyatakan bahawa sebaiknya menggunakan kasut bertumit tinggi tidak lebih dari 2-4 jam sehari. Semakin tinggi tumitnya semakin berbahaya, toleransi tinggi tumit tinggi adalah sampai 1 inci. Tumit lebih dari 1 inci selain tidak selamat dan mampu mencederai kaki, juga dapat mengubah bentuk kaki anda.

Tabiat #4 – Duduk Dalam Jangka Waktu Yang Lama.

Dianggarkan lebih dari 40% orang mangalami masalah sakit belakang akibat daripada banyak menghabiskan masa di depan komputer setiap hari. Ini kerana, apabila kita duduk di depan komputer, adalah menjadi perkara biasa bila kita perlu hold leher (statik) dan kepala sedikit ke depan (head forward).

Postur ini akan menyebabkan ketegangan pada bahagian cervical vertebrae (belakang leher) dimana ini boleh mengakibatkan ketidakseimbangan yang boleh membawa kepada ketegangan leher, sakit bahu dan lumbago.

Malah, posisi duduk yang lama ini juga memberi lebih tekanan terhadap tulang belakang berbanding berdiri. Keadaan juga akan lebih menjadi lebih parah jika anda duduk dalam keadaan membongkok terutamanya di depan komputer atau laptop.

Cara Mencegah Sakit Belakang

Bagi mencegah rasa sakit pada bahagian belakang ini pelbagai langkah perlu dilakukan antaranya:

– Aktif melakukan senaman bagi mengelakkan tulang belakang menjadi lembut seterusnya menjadi osteoporosis. Bagaimanapun aktiviti sukan yang dilakukan tidak keterlaluan bagi mengelakkan sebarang kecederaan.

– Elakkan daripada sebarang kecederaan pada tulang belakang.

– Pastikan kedudukan yang betul apabila anda duduk, mengangkat barang, berdiri, tidur di atas katil yang sesuai.

Manakala dari segi pemakanan, pengambilan kalsium dapat mencegah tulang jadi lembut. Justeru untuk menguatkan tulang, pastikan anda mempunyai berat badan yang ideal seimbang dengan ketinggian dan tidak terlalu gemuk.

Suplemen Semulajadi Yang Baik Untuk Mencegah Sakit Belakang

Selain daripada mendapatkan rawatan di hospital dan klinik anda juga boleh berikhtiar dengan Vitamin Semulajadi  Untuk Hilangkan Rasa Sakit Belakang  yang anda alami. Terdapat tiga item yang terkandung di dalam set ini iaitu B Complex, Ostematrix dan Omega Guard. Berikut Jida senaraikan fungsi dan kelebihan setiap vitamin tersebut.

set sakit belakang shaklee

B COMPLEX

 • Vitamin B membantu kesihatan saraf dan fungsi saraf.
 • Kekurangan Vitamin B boleh menyebabkan kerosakan saraf di tangan dan kaki.
 • Mengurangkan rasa kebimbangan dan mempunyai kesan menenangkan pada saraf.

OSTEMATRIX

 • Mengelakkan kekejangan, kebas-kebas sakit tulang belakang, sakit sendi dan arthritis.
 • Mengatasi masalah pereputan tulang.
 • Memastikan tulang padat bagi mengampu tubuh yang berat.
 • Meredakan sakit otot dan memberi tenaga.
 • Membantu meringankan tekanan.

OMEGA GUARD

 • Menjaga kesihatan sendi.
 • Mengandungi DHA & EPA mengurangkan inflamasi iaitu rasa panas kemerahan
 • Asid lemak Omega 3 mengurangkan faktor penyakit osteoarthritis dan menurunkan paras kemusnahan dan inflamasi pada sel cartilage.
 • Mengurangkan simptom kekakuan sendi di awal pagi, bengkak dan sakit di sendi.
 • Paras asid lemak Omega 3 larut dalam tisu rawan membolehkan mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan.
 • Mencegah arthritis, memelihara fungsi sendi dan gout dengan efektif.

Jadi, bagi anda yang mengalami masalah sakit belakang, Jida cadangkan anda untuk mengamalkan Set Shaklee Untuk Sakit Belakang ini sebagai ikhtiar untuk kehidupan yang lebih baik dan ceria.

Sebarang pertanyaan atau order bolehlah dibuat dengan menghubungi nombor Jida dibawah ini.

* RUZIDAH *

013-6691930

 [ ID : 933174 ]

klik wasap shaklee

>>Terus ke Whatsapp 

Jemput Like Page Saya || Kedai Vitamin Banting-Dengkil-Sepang

Untuk mendapatkan PRODUK SHAKLEE dengan HARGA AHLI –> KLIK SINI

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

(Visited 96 times, 1 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi! Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida. Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Info/Order/Pertanyaan? Sila Klik Sini
error: Content is protected !!