Tips Untuk Melembutkan Hati Anak

Kadang-kadang jadi mak-mak ni boleh menduga keupayaan fizikal dan mental sangat tau. Itu yang kadang-kadang kita para ibu boleh ‘naik darah’ je kan bila dah tak sabar dengan karenah anak yang pelbagai ragamnya.

Sebagai seorang ibu ataupun bapa, tentu sahaja kita tak mahu anak kita membesar dengan suasana yang kurang baik seperti selalu kena meninggikan suara apabila disuruh berbuat sesuatu. Bimbang juga bila di masa hadapan, mereka menjadi seorang yang tak nak lagi mendengar kata dan suka melawan cakap. Oleh itu, semasa anak kecil ini lah kita cuba mengambil peluang untuk mengisi rohaninya semoga dengan ikhtiar yang kita lakukan ini mampu melembutkan hati anak-anak kita.

TIPS LEMBUTKAN HATI ANAK

tip lembutkan hati anak

1. Bacalah Ya latif 100 kali dan hembuskan di ubun-ubun anak setiap malam, tatkala anak sedang tidur.

ya latiff
2. Bacalah surah al-Fatihah 1 kali.

alfatihah
3. Baca surah Alam Nasrah 1 kali

alam nasyrah
4. Bercakap-cakap dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru nama penuh dia dan berbinti ibunya. Contohnya, memberi nasihat dan lain-lain lagi.

5. Sapukan air lebihan wudhu pada muka dan ubun-ubun anak anda di siang hari.

6. Amalkan baca ayat ni ketika anak tido dan hembuskan ke bahagian ubun anak. Kaedah kedua adalah baca ayat ni 19 kali pada air dan bagi anak minum.

In Shaa Allah, berkat sabar dan istiqamah, anak kita akan membesar dengan akhlak yng terpuji dan mudah mendengar nasihat. Aaminn.

(Visited 52 times, 1 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi! Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida. Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Info/Order/Pertanyaan? Sila Klik Sini
error: Content is protected !!