Benda Asing Di Dalam Mata (Apungan) Yang Mengganggu Penglihatan, Kini Makin Pulih

Apabila anda seorang sahaja yang merasakan ada benda bergerak di hadapan mata yang kelihatan seperti rambut atau titik hitam sedangkan orang lain tidak nampak pun sebarang objek lain pada mata anda, ini menandakan mata anda mengalami masalah apungan ( floaters) di mana seolah-olah ada benda asing yang wujud di hadapan mata anda.

Masalah ini biasa dialami individu pertengahan umur. Walaupun mata tidak terasa sakit, kehadiran ‘benda asing’ dalam ruang pandangan mereka dianggap sebagai gangguan.

Ia disebabkan perubahan pada gelemaca (vitreous) iaitu struktur di dalam biji mata.

Vitreous
Vitreous

Apabila gelemaca(vitreous) yang tidak jernih dan pekat ini bergerak di depan retina, individu berkenaan melihat bintik hitam dalam pandangan mereka.

Masalah ini biasanya berlaku kepada golongan berumur 55 tahun ke atas.

Apakah tindakan yang perlu diambil sekiranya anda mengalami masalah begini?

eyes floater

Selalunya masalah apungan(floaters) hilang selepas beberapa minggu. Bagaimanapun, kadang kala jika gelemaca(vitreous) yang melekat kuat kepada beberapa bahagian di retina menjadi lekang (tertanggal), ia boleh menyebabkan koyakan pada retina.

Keadaan ini boleh menyebabkan perdarahan dan pesakit mengalami banyak apungan secara tiba-tiba. Koyakan retina boleh menyebabkan retina melekang dan ia dikategorikan keadaan kecemasan. Pesakit perlu segera berjumpa doktor dan menjalani pembedahan untuk mencegah kebutaan.

Perlu dinyatakan, gelemaca melekang berlaku disebabkan proses kematangan tetapi ia juga boleh terjadi jika pesakit mengalami trauma atau radang dalam mata.

Simptom apungan termasuk:

 • Penglihatan objek bergerak yang mempunyai pelbagai bentuk.
 • Apungan akan bergerak dengan pergerakan mata anda.
 • Ia hanya dilihat pada hari terang.

Mereka yang mengalami masalah apungan harus berjumpa pakar jika apungan berlaku secara tiba-tiba dan ada terlalu banyak apungan, atau jika ia mengganggu penglihatan.

Jika berlaku komplikasi atau simptom di atas, segera jumpa pakar mata bagi memastikan rawatan yang perlu diberi.

Credit : Sumber

Selain itu, pengambilan suplemen yang bersesuaian juga dapat membantu mengatasi masalah apungan ini.

Set Premium untuk Mencegah Masalah Mata – Vivix, Carotomax dan Omega

testimoni-floaters-sembuh-dengan-vivix

Sampai ofis pg ni, menitik airmata sy bila seorang kwn dtg  bgitau  ibunya  yang ada masalah bendaasing dalam mata (floaters) telah hampir sembuh sepenuhnya!

Sblm ini mak dia ada gangguan penglihatan di mana dia nampak bintik / tompok hitam dlm pandangan akibat pengumpulan jeli yg mengisi bebola mata yang mencair, bergumpal lalu bergerak di hadapan retina.

Floaters ini terjadi  secara semulajadi dan biasanya berlaku di kalangangolongan lanjut usia, retinopati diabetes, koyakan pada retina dan individu yang mengalami rabun jauh.

Emaknya takut nak kena operate, umur pun dah lebih 60 tahun. Sy cadangkan pengambilan Vivix dan carotomax dan emaknya start makan lebih kurang sebulan lepas, baru botol pertama.

Skrg penglihatannya emaknya dah jelas, semaki baik dan dah tak nampak bintik atau tompok yg mengganggu lagi. Apa yang lebih mengharukan, doktor kata beliau dah tak perlu jalani pembedahan lagi. Badan pun rasa lebih sihat dan bertenaga katanya. Syukur!

Alhamdulilah. Syukur sangat bila mendapat khabar yang baik begini. Rasa nak menitis air mata. Yelah, bayangkan penderitaan yang terpaksa mereka tanggung di usia emas mereka. Selagi kita mampu membantu, cubalah mencari ikhtiar untuk mereka. Jasa mereka tidak mungkin akan terbalas sampai bila-bila.

Selain daripada Set Premium, kami juga ada menyediakan Set Basic yang lebih mampu milik.

Set Basic untuk Mencegah Masalah Mata

Sesetengah daripada anda mungkin mempunyai kekangan kewangan untuk memiliki Set Premium. Tapi jangan risau kerana Jida boleh cadangkan suplemen yang sesuai untuk bajet anda.

Set Basic terdiri daripada Omega Guard dan Carotomax. Kelebihan-kelebihan semua suplemen ini akan Jida nyatakan di bawah.

Bagaimana Vivix Membantu Masalah Mata ?

Dalam kajian klinikal terkini telah terbukti di mana ramuan VIVIX telah menunjukkan ia memberi impak kepada 4 mekanisma utama penuaan pada tahap selular:

 1. Melindungi dan membaiki sellular DNA
 2. Memberi impak positif kepada pengawalan genetik
 3. Menggalakkan biognesis (pembentukan baru) mitochondria
 4. Melambatkan pembentukan protin AGE (Advanced Glycation End Products)

Di samping itu VIVIX juga turut membantu memelihara:-

Vivix  dapat memperbaiki keseluruhan DNA dalam tubuh pada tahap selullar dengan mengembalikan tenaga yang menyeluruh.

Kelebihan Carotomax

caroto-max_open_lowres

CAROTOMAX merupakan campuran luarbiasa yang menggabungkan alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, lutein, likopena dan zeaxanthin yang memberikan faedah karotenoid yang lengkap. Bahkan, anda tidak akan dapat ketulenan dan keberkesanan karotenoid daripada makanan itu sahaja.

CAROTOMAX menawarkan karotenoid semulajadi yang berasal daripada buah-buahan pokok kelapa sawit dan alga dunaliellasalina untuk:

 • Memelihara kesihatan yang baik.
 • Membantu mengekalkan tumbesaran, penglihatan dan
  pertumbuhan tisu. *
 • Membantu dalam memelihara kesihatan kulit dan selaput lendir.

Kelebihan Omega Guard

Order omega guard shaklee disini

Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.

 • Satu hidangan OmegaGuard menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.
 • DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.
 • Imuniti badan
 • Meningkatkan daya tumpuan dalam pembelajaran
 • Sistem peredaran darah yang teratur.

Jika anda rasa anda perlukan suplemen tambahan untuk masalah mata ibu atau ayah anda, sudah tiba masanya untuk anda menghubungi Jida di 013-6691930. Jasa mereka membesarkan anda sejak dari kecil, mungkin tidak dapat dibalas dengan apa-apa pun. Namun begitu, kesihatan dan kebahagiaan mereka meniti hari tua, adalah terpenting buat masa ini. Malah, sekiranya anda mengenali sesiapa yang juga mempunyai masalah ini, panjang-panjangkanlah info ini pada mereka. Semoga dapat membantu orang lain juga. Insha Allah.

Kini, lebih mudah sekali nak order secara online, hanya klik pada “ORDER NOW” dibawah ini sahaja, anda boleh membuat pesanan terus kepada Shaklee.

order-now-esellBerkongsi Kebaikan Untuk Semua.

Ruzidah Abdullah [013-6691930]

Jemput Like Page Saya || Kedai Vitamin Banting-Dengkil-Sepang

(Visited 1,515 times, 3 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi! Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida. Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

You May Also Like

4 thoughts on “Benda Asing Di Dalam Mata (Apungan) Yang Mengganggu Penglihatan, Kini Makin Pulih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Info/Order/Pertanyaan? Sila Klik Sini
error: Content is protected !!