Bulan Puasa, Permulaan Terbaik Berhenti Merokok

Di bulan yang mulia ini adalah bulan yang terbaik sekiranya anda ada pasang niat untuk berhenti merokok. Anda boleh tahan nafsu untuk tidak merokok bermula dari terbit fajar hinggalah terbenamnya matahari. Nak menunggu buka puasa tu, paling kurang dah 12 jam anda telah berjaya untuk tidak merokok. Jadi, apakata kalau anda mulakan niat untuk berhenti merokok terus?

bulan puasa bulan berhenti merokok

Apakah yang boleh dilakukan bagi mereka yang bercadang untuk tidak merokok bermula Ramadhan?

1- Dapatkan bantuan daripada pakar perubatan dan farmasi di hospital

Sekiranya anda betul-betul berazam untuk berhenti merokok, anda boleh mendapatkan khidmat nasihat di fasiliti klinik berhenti merokok samada di hospital atau klinik-klinik berdekatan. Ini adalah penting agar pemantauan berterusan daripada pihak perubatan dan farmasi berkenaan dapat dilakukan terhadap anda. Selain itu, terdapat ubat-ubatan berhenti merokok yang akan diberikan kepada anda sekiranya difikirkan perlu. ( Tapi, kalau bulan puasa, of coz la korang kena makan ubat masa sahur and waktu berbuka sahaja, hehe..)

2- Tetapkan matlamat dan target bila anda boleh berhenti merokok

Perokok juga perlulah menetapkan tarikh yang dijangka merupakan tarikh terakhir merokok, seperti contoh – akhir Ramadhan atau sebelum Syawal. Tampalkanlah catatan tarikh tersebut di dinding bilik atau ruang tidur untuk sentiasa mengingatkan diri akan keazaman untuk berhenti merokok pada tarikh tersebut secara hakiki.Bayangkan Ramadhan sebagai tempoh persediaan jitu dan “universiti penuh disiplin” demi menghadapi hari terakhir merokok iaitu sebelum menjelang Syawal.

( Pasang impian apapun, mesti ada target. Baru lah fokus tak lari ).

3- Beritahu ahli keluarga mengenai matlamat anda dan dapatkan sokongan mereka.

Anda mesti bagitahu niat anda pada orang-orang yang rapat dengan anda (samaada ister, ibu, keluarga atau kawan-kawan baik anda). Sekurang-kurangnya mereka bolehlah memberi bantuan dan dorongan disamping peringatan sekiranya kita lalai atau terlupa.

4- Berniat untuk menjadi lebih baik dalam kehidupan

Akhir sekali, jadikankanlah azam untuk menjadi Muslim yang lebih sempurna dan mencuba sedaya upaya meninggalkan tabiat rokok sebagai salah satu jihad di dalam mencari keredhaan dan keberkatan di dalam Ramadhan.

Adakah Supplemen yang dapat membantu membantu membuang ketagihan merokok?

Jangan risau! Vivix insha Allah boleh membantu anda!

Ini bukan rekaan, tapi kenyataan! Vivix boleh bantu anda “buang rasa ketagih” nak merokok!

Vivix juga boleh bantu anda “buang habit” merokok tu.

Testimoni 1 : Vivix Kurangkan Feel Nak Merokok

berhenti merokok
Testimoni 1

Wasalam Kak Zarith. Alhamdulillah sihat..Akak?

Alhamdulilah sihat

Macam mana program berhenti rokok dengan Vivix? Hehe

Hehe..Alhamdulillah Sis..Setakat ni pengurangan ketara..Vivix banyak bantu kurangkan saya smoke & rasa lebih fit..Dah tak flu2 lagi pagi2..

Kalau dulu saya sentiasa nak ambil Rokok, bila guna Vivix dia buang rasa nak smoke! Terima Kasih kenalkan dengan vivix sis!

Yang real saya dah berjaya kurangkan pada tahap maxima n dia sgt membantu lengahkan masa nk smoke tu…

Testimoni 2 :Rasa Pahit Macam Hempedu

berhenti merokok 2
Testimoni 2

“Mmmm…segan dan agak malu bila ibu kita seorang perokok tegar kan…mak saya memang perokok tegar dari usia belasan tahun lagi…bukannya rokok daun..tapi rokok Dunhill… Dulu memang rasa segan dengan kawan2…dengan keluarga bakal suami..tapi tu la…bila kita nasihat…orang tua ni bukannya nak dengar…keraplah mak sakit perut yang teruk,mungkin sebab organ dalaman dia dah x berapa elok kot sebab sekarang umo dia dah 63tahun…tapi Alhamdulillah…awal minggu lepas saya poskan VIVIX kat mak saya…tup tup mak call saya..jeng..jeng..jeng…dia kata ubat apa yang saya bagi dia minum tu??? saya tanya kenapa? Dia kata rokok terasa PAHIT MACAM HEMPEDU!!.dia langsung xleh hisap rokok tu….saya kata itula ubat yang saya cari selama ni untuk dia…Alhamdulillah…dah seminggu dia x beli dan x sentuh langsung rokok…dia cakap selera makan dia pun makin bertambah…ramai dah yang tegur cakap dia nampak berisi..Alhamdulillah,syukur pada Allah..akhirnya saya jumpa supplement yang betul2 sesuai untuk ibu saya…xpela kuar duit banyak sikit pun..IBU KITA” – Pn. Izan Rizal

Artikel Berkaitan : Testimoni (Video) Encik Uzir yang berjaya berhenti rokok setelah mencuba pelbagai cara.

Alhamdulillah, memang ramai yang ingin berhenti merokok ataupun melihat insan tersayang tidak lagi merokok. Atas asbab mengamalkan Vivix mereka sudah mula menunjukkan reaksi positif. Syukur kepada Allah atas izin-Nya.

Kalau anda dah bersedia, hubungi Jida di talian 013-6691930 hari ni juga!

Untuk pembelian secara online Vivix, boleh klik sini ya!

order-now-esellBerkongsi Kebaikan Untuk Semua.

Ruzidah Abdullah [013-6691930]

Jemput Like Page Saya || Kedai Vitamin Banting-Dengkil-Sepang

(Visited 128 times, 2 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi!
Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com
Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida.
Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!