Cara Cari Duit Sampingan Untuk Student

Tidak dinafikan, jadi student memang memerlukan duit yang banyak. Malah, kita juga tak sampai hati nak membebankan mak ayah dengan selalu meminta wang belanja daripada mereka. Lagi-lagi kalau ada adik beradik yang ramai dan masih bersekolah. Pasti besar tanggungan mereka.

Duit biasiswa atau pinjaman yang diperolehi setiap semester biasanya banyak dihabiskan pada yuran pengajian, buku-buku rujukan dan tugasan. Malahan ada course-course tertentu memang banyak kena keluar duit. Jida faham semua tu sebab Jida pernah laluinya sepanjang 3 tahun ambil degree.

Di sebabkan itulah Jida nak sangat buka peluang pada adik-adik yang masih belajar ni mengenai cara cari duit sampingan untuk student. Kalau korang betul-betul ada kesungguhan untuk tambah duit poket, Jida disini sedia untuk membantu.

Cara cari duit sampingan

Boleh ke Buat Duit Sambil Belajar?

Apanya pulak tak. Bukannya sampai kena ‘drop’ subjek pun dik oii. Ini adalah peluang anda bisnes santai-santai je kat tepi, namun pelajaran masih tetap nombor satu dihati.

Bagaimana caranya tu? Malu la nak jual-jual.

Meh sis ajar yang basic dulu dik. Buat secara online. Agak-agak dalam sehari berapa jam korang online? Browse Facebook, Main IG, Tweet2 semua tu. Kalau sebelum korang cuma browse sana sini tanpa dapat apa-apa, apakata sekarang adik-adik semua twist sikit benda tu semua biar jadi duit.

Lagi cantik, kalau dah ada blog. Lagi besar lah peluang anda nak cari customer. Sekarangkan trend semua orang nak mudah. Ramai yang suka berbelanja secara online. Korang just kena rajin update entry dan tau pasal product (yang ini bergantung pada diri sendiri. Nak lebih, kenalah usaha lebih).

Tapi kalau korang belum ada blog dan nak ahkak ajar camne cara nak berblog, Inilah masa korang contact Kak Jida kat 013-6691930 dan kita boleh diskusi lebih lanjut dalam Whatsapp. No problem at all.

Susahlah Kak, Nak Niaga Mesti ada Modal?

Opps..salah tanggapan tu dik. Tak semestinya kena ada modal. Kita boleh buat bisnes ni secara ‘dropship’. Maksudnya, bila ada orang order, lepas dia bayar, kita order dari Shaklee & Shaklee akan pos kepada customer.

Jadi tak payah nak keluarkan apa- modal pun untuk produk. Free-free je dapat untung runcit.

Syaratnya cuma kena buat SHARING yang konsisten.

Bayaran keahlian pun memang rendah. Tak sampai RM100 pun! Hanya RM68.90 korang dah dapat join ahli. Malah, kalau nak join member TANPA BAYAR APA-APA pun akak boleh ajar.

Saya tak de laptop/komputer la

Ramai yang guna alasan ni sebagai ‘tak boleh buat ape lah, takde laptop’. Percayalah, Allah Maha Adil. Dia beri kita apa yang kita mampu.

Jangan rasa susah hati. Rata-rata korang mesti ada handphone kan. Nak update blog, buat poster, edit gambar. Semuanya boleh dengan menggunakan aplikasi telefon pintar. Jadi, jangan jadikan takde laptop atau PC sebagai sebab lagi ye.

Tak ada internet

Ok. Ni akak nak cerita ya dik. Mengenai seorang leader yang dah berjaya dalam Shaklee. Walaupun kisah ini dah lama, tapi mungkin boleh dijadikan iktibar untuk korang. Alkisahnya, Dia ni pun berbisnes secara online tapi tak ada internet di rumah. Jadinya, dalam seminggu, 2-3 kali beliau akan ke cyber cafe utk schedule blog entry. Hebat kan.

Nak 1000 daya kan. Insha Allah, hasilnya pasti manis.

Di bawah ini adalah perkongsian daripada Master Haji Roslan mengenai seorang anak muda yang masih belajar dan membuat bisnes part time Shaklee.

SENIOR COORDINATOR BARU

TAHNIAH & SYABAS pd anakanda Nurul Husna 23 thn atas pencapaian dan kepimpinanan Sen Coordinator.Bonus beliau mencecah 5 angka sbln.

Smga kjayaan ni jd inspirasi buat anak2 muda yg masih mencari kerjaya atau yg mahu mgubah kehidupan dan gaya hidup.

Alhamdulillah.

Jadilah spt Husna yea..💖💖💖

Bila kita ada cita-cita nak berjaya, kita tak boleh nak tunggu kejayaan tu datang.. tapi kita yang kena jemput dia datang. Nak jemput kejayaan tu bukan dengan tunggu… “Bila la aku orang nak bagi duit kat aku ye“, “Bila la aku boleh merasa pakai kereta pulak ye. Penat lah jalan kaki je pi kampus“.

Kalau kita nak jemput orang datang ke rumah kita pun, kita kena prepare… sekurang-kurangnyanya kemas rumah. takdelah bila orang datang, nak duduk pun takde space. Apa lagi kalau nak jemput kejayaan…. jemputan tu mestilah dgn USAHA+DOA+TAWAKAL yang berterusan….

Mari kita bersihkan hati dan sucikan niat kita untuk berbisnes. Semoga Allah pandu kita utk capai apa saja yang kita hajatkan. Insha Allah.

Jangan fikir-fikir lagi. Inilah masanya. Cepat-cepat kontek Kak Jida di talian 013-6691930 untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan. Silap-silap, after graduate dah boleh buat fulltime bisnes macam akak. Tak payah fikir dah nak cari kerja kan? Ohsem!

Untuk pertanyaan yang lebih lanjut mengenai cara memulakan bisnes, boleh terus menghubungi Jida di talian yang tertera di bawah.

* RUZIDAH *

013-6691930

 [ ID : 933174 ]

013-6691930 

Jemput Like Page Saya || Kedai Vitamin Banting-Dengkil-Sepang

Kawasan COD : Kg. Bukit Changgang, Kg. Labohan Dagang, Olak Lempit, Pekan Banting, Langat Murni, Masjid KLIA & Dengkil

(Visited 536 times, 33 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi!
Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com
Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida.
Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

One thought on “Cara Cari Duit Sampingan Untuk Student

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!