Cara Menghilangkan Bintik Hitam(Black Head) Di Muka

Bintik hitam atau dikenali juga sebagai ‘black head’ adalah perkara yang merimaskan. Lagi-lagi bila banyak pula yang muncul. Dihidung, dipipi, atas dahi semua ada. Sampai ada kawan yang tegur sebab ketara sangat bintik hitam dimuka.

Apa nak buat bila dah jadi macam tu? Maka kita pun mula la cuba produk itu ini. Tapi malangnya tak juga membantu mengatasi masalah bintik hitam dimuka ni. Malah, kulit muka pula dah jadi makin bermasalah.

Sekarang rasa macam nak menyorok je dari berjumpa orang. Dah tak dapat fikir bagaimana nak hilangkan bintik hitam yang semakin menjadi-jadi ni.

bintik hitam blackhead

Info mengenai Bintik Hitam ( Black Head)

  • Dalam istilah perubatan ia lebih dikenali sebagai ‘Open Comedo’.
  • Apabila wujudnya black head ini, ia akan menyebabkan pori-pori kulit tersumbat.
  • Ia biasanya muncul di hidung, pipi, kawasan tepi bibir dan dagu.
  • Warnanya kekuningan atau hitam.

Apa penyebab terjadinya Black Head?

Blackhead bukan berpunca dari kotoran di alam sekitar kita tetapi blackhead terjadi apabila lebihan minyak dan kulit mati yang terkumpul pada kelanjar ‘Sebaceous’.

Apabila lebihan minyak ini terdedah kepada udara, akan berlakulah pengoksidaan. Tindakbalas ini menyebabkan warna lebihan minyak tersebut bertukar menjadi hitam.
Sebab itulah jika kita picit keluar blackhead ni, warna hitam hanyalah pada bahagian atas sahaja.

Sekiranya pori-pori kita adalah kecil, maka pendedahan pada udara adalah kurang. Maka tidaklah terbentuk blackhead tetapi whitehead.

Sekiranya tidak dikawal black head boleh menjadi semakin teruk. Lagi-lagi sekiranya terdapat kotoran dan serangan bakteria tersumbat sekali dalam pori-pori. Pembentukan jerawat mungkin akan terhasil dan ini akan menyebabkan keadaan kulit muka menjadi semakin bermasalah.

Bila kulit menjadi semakin teruk lagilah rasa segan nak jumpa orang. Rasa macam nak menyorok je. Dah tak dapat fikir bagaimana nak hilangkan bintik hitam yang banyak kat muka ni.

Jangan risau, Jida ada cara untuk membantu masalah anda dan mengatasi masalah bintik hitam yang anda alami. Insya Allah, cara yang Jida nak cadangkan dah ramai yang cuba dan selamat untuk masalah bintik hitam mahupun jerawat.

3 Cara Mudah Bagaimana Untuk Menghilangkan Bintik Hitam (Black Head) dari Wajah.

Cara Hilangkan Bintik Hitam (Black Head) #1 –Rajinkan Diri Cuci Muka Sebelum Tidur

Kulit kita terdedah dengan asap, debu, kotoran dan mungkin juga make up sepanjang hari. Malah, bagi yang bekerja, hampir 12 jam kita berada di luar rumah. Oleh sebab itu, adalah penting untuk kita membersihkan muka dengan pencuci muka sebelum tidur.

Ini penting untuk mengelakkan pori-pori dari tersumbat dan seterusnya menyebabkan bintik hitam(black head) terjadi. Anda boleh amalkan rutin penjagaan kulit seperti Nutriwhite Gentle Deep Foaming Cleanser ini. Ianya di buat daripada bahan semulajadi dan selamat pada kulit.

pencuci muka shaklee

Cara Hilangkan Bintik Hitam (Black Head) #2 – Stabilkan Semula Penghasilan Hormon Dalam Badan

Salah satu punca tubuh badan hasilkan lebihan minyak pada muka adalah kerana hormon yang tidak stabil. Hal ini selalunya berlaku ketika alam remaja di mana kita mengalami perubahan akil baligh.

Hormon yang kacau bilau di dalam badan akan menyebabkan pengeluaran sebum yang berlebihan dan seterusnya menyebabkan munculnya black head dan whitehead. Cara mudah untuk menstabilkan hormon semula ialah dengan mengambil supplemen seperti GLA Complex ini.

Cara Hilangkan Bintik Hitam (Black Head) #3 –

Melakukan Rutin Mingguan Scrub Muka

Blackhead boleh dihilangkan dengan proses scrubbing yang ringan untuk bantu bersihkan kotoran dan menanggalkan sel kulit mati. Sebaiknya pilih produk skrub wajah yang sesuai dengan jenis kulit muka berminyak.

Paling senang anda boleh menggunakan Nutriwhite MakeUp Remover ni untuk menanggalkan black head dan white head di wajah. Picit sikit krim ini lepas tu tenyeh-tenyeh dimuka secara ringan. Habis keluar semua black head dan white head yang tidak diingini.

Baca Juga : (Video) Cara Menggunakan Nutriwhite Make Up Remover Untuk Mengatasi Masalah Black Head

Cara Hilangkan Bintik Hitam (Black Head) #3 –

Ambil Kolagen

Dengan mengamalkan pengambilan kolagen secara konsisten, pori-pori wajah akan menjadi semakin halus dan muka menjadi lembut. Blackhead dan white head pun susah nak muncul bila kulit dah dah cantik dan halus.

shaklee collagen powder
Collagen Powder

Testimoni Bintik Hitam (Black Head) Hilang, Kulit Makin Cantik.

Testimoni 1

blackhead hilang

Testimoni 2

blackhead hilang

Testimoni 3

Testimoni Shaklee Collagen Powder

Alhamdulillah, begitulah feedback yang diberikan oleh pengguna-pengguna yang telah mengamalkan cara seperti di atas.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi segera nombor Jida yang tertera di bawah.

* RUZIDAH *

013-6691930

 [ ID : 933174 ]

>>Terus ke Whatsapp 

Jemput Like Page Saya || Kedai Vitamin Banting-Dengkil-Sepang

Kawasan COD : Kg. Bukit Changgang, Kg. Labohan Dagang, Olak Lempit, Pekan Banting, Langat Murni, Masjid KLIA & Dengkil

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

(Visited 176 times, 6 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi!
Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com
Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida.
Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

6 thoughts on “Cara Menghilangkan Bintik Hitam(Black Head) Di Muka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!