Kenali Apa Itu Penyakit Bell’s Palsy dan Cara Mengatasinya.

Bell’s Palsy  adalah satu penyakit kelumpuhan muka idiopatik (tidak diketahui punca) akibat disfungsi saraf tengkorak (saraf muka) yang mengakibatkan ketidakupayaan mengawal otot muka pada bahagian yang terjejas. Hanya salah satu sisi wajah penderita saja yang dapat tersenyum, dan selain itu, hanya satu mata saja yang dapat menutup dengan sempurna.

Bell's Palsy -InfoPenyebab dari Bell’s Palsy belum diketahui secara pasti, namun beberapa sumber menyebutkan bahwa penyebab Bell’s Palsy adalah proses keradangan saraf yang mengawal otot-otot salah satu sisi wajah. Ada pula yang mengatakan bahwa kerosakan saraf ini merupakan akibat dari jangkitan virus.

Siapa yang berisiko mendapat Bell’s Palsy?
Bell’s Palsy boleh terjadi pada semua golongan usia, baik lelaki ataupun wanita. Pada kebanyakan orang, kelumpuhan saraf tersebut bersifat sementara, iaitu selama beberapa hari hingga beberapa minggu, serta dapat kembali pulih setelah kurang lebih 6 bulan. Walaupun demikian, ada juga beberapa kes dimana kelumpuhan saraf wajah tersebut boleh terjadi secara kekal seumur hidup.

Gejala Bell’s Palsy secara umum:

  • Terjadi secara tiba-tiba, bermula daripada kelumpuhan yang ringan sehinggalah menyeluruh pada salah satu sisi wajah,dan menyebabkan pesakit sukar untuk tersenyum atau menutup salah satu kelopak mata.
  • Wajah sebelah yang terkena seperti terjatuh. Bibir terjuih, begitu juga dengan pipi dan mata pula sukar dikerdip atau ditutup.
  • Merasa sakit di sekitar rahang atau di belakang telinga pada salah satu sisi wajah yang terlibat.
  • Pesakit juga menjadi lebih sensitif pada suara atau bunyi yang kedengaran pada sisi wajah yang terlibat.
  • Boleh juga menyebabkan sakit kepala.
  • Sukar untuk mengawal air liur.

Sekiranya berlaku, segera cari Pertolongan
Bantuan pakar perubatan diperlukan sesegera mungkin jika anda mengalami kelumpuhan Bell’s Palsy, kerana mungkin juga kelumpuhan yang terjadi adalah kes stroke. Tapi, perlu diingat, Bell’s Palsy bukan disebabkan oleh stroke. Segera temui doktor jika anda mengalami kelemahan pada wajah, atau jika salah satu sisi wajah terlihat seperti jatuh ke bawah secara tiba-tiba. Rawatan segera boleh membantu memudahkan proses pemulihan.

Komplikasi yang mungkin terjadi pada penderita Bell’s Palsy adalah:

  • Kerosakan saraf wajah yang tidak dapat pulih kembali seperti semula.
  • Pertumbuhan saraf yang tidak sesuai dengan yang seharusnya sehingga menyebabkan pergerakan yang tidak terkawal pada wajah.
  • Buta sebahagian atau keseluruhan akibat kekeringan pada mata yang tidak boleh ditutup dan terjadinya kerosakan pada kornea mata yang kering.

Kaedah Rawatan Bell’s Palsy

Selain daripada makan ubat yang doktor bagi dan rawatan fisioterapi, boleh juga diikhtiar dengan Vivix Shaklee.

Kenapa Vivix? Nak tahu tak rahsia Vivix?

Vivix Shaklee merupakan minuman botani yang kaya dengan sifat antioksidan dan antipenuaan secara semulajadi. Nutrisi Vivix membantu membaiki DNA dalam badan yang mengalami kerosakan akibat gaya hidup kita yang tidak menentu.

Penyelidikan dari mereka yang pakar telah menemui bahan yang tinggi resveratrol dan juga polifenol. Ini yang menjadikan vivix sesuai untuk pesakit kronik seperti diabetes,darah tinggi, kardiovaskular,kanser mahupun strok. Inilah rahsia kehebatan yang terdapat di dalam

Mereka yang hendak awet muda juga boleh mengambil Vivix kerana ia membantu melambatkan proses penuaan diri anda.

Dengan mengambil 1 sudu teh setiap hari,anda dapat mengekalkan kesihatan dan mengelakkan penyakit tersebut dari menjadi bertambah teruk.

Testimoni Bell Palsy

2 Oktober 2015

Saya bangun sebelah muka dah jatuh. Tak boleh senyum. Mata tak boleh tutup. Air mata mengalir macam menangis. Sakit. Rasa tegang je.

Doktor sahkan saya diserang Bell’s Palsy. Bukan Stroke. Tapi kelemahan sebelah otot muka. Saya di steroid. Punca Unknown. Tapi maybe sebab saya menyusukan, dan baru lepas bersalin. Saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas itu.

Consume SPECIAL DOSE VIVIX. Dan consume OmegaGuatd, BComplex & Vitamin E dengan EXTREME. Saya juga menjalani fisioterapi.

Alhamdulillah selepas 90 hari, saya diberi kesempatan SENYUM kembali.

Share lah. Saya izinkan. Kalau ada ahli keluarga / sahabat handai yang mengalami, berikan support. Ia bukan mudah selerti yang dijangka. Saya dan sahabat Bell’s Palsy sahaja yang tahu apa yang kami rasa. – Puan Faiza

Ini salah satu testimoni Vivix Shaklee untuk Bell Palsy. Selepas konsisten mengambil Vivix selama 3 bulan, pesakit ini berjaya sembuh sepenuhnya dari Bell’s Palsy.

FB_IMG_1458350528140Kawan saya ada bell palsy..setelah 2 botol Vivix, takde dah (Alhamdulilah 1 tahun) tak datang lagi serangan Bell Palsy ni. – Izura Mohamad Sobri

Alhamdulillah.. lagi cepat treat lagi cepat baik..InsyaAllah..kena tau rawatan dan vitamin yang betul – Imatul Ibrahim

Mak saya salah seorang, hampir berpuluh tahun. Puas cari penawar sampai ke pakar di Singapura

Alhamdulillah, konsisten Vivix dan gla sekarang dah pulih sedia kala– Zura Betty

Saya pernah kena..vitB memang berguna. Ubat saraf..ubat doktor..urut muka dan rawatan kejutan lektrik kat saraf yang lumpuh..3 minggu baik.. 3 bulan 100%.Inshaallah – Fadzil Man

Harga Vivix Shaklee:

Bersesuaian dengan kesannya yang memberi pelbagai manfaat selepas pengambilan, harga Vivix Shaklee adalah RM475 sebotol. Jika nak dibandingkan kos anda berulang alik untuk mendapatkan rawatan ke sana sini, rasanya pelaburan anda dengan membeli Vivix adalah lebih berbaloi.

Tapi, kalau nak dapat harga lebih murah, korang bolehlah pertimbangkan untuk join ahli Shaklee. Jangan risau, ahli tak semestinya kena menjual, join untuk makan sendiri pun dah cukup berbaloi, dapat nikmati harga ahli yang jauh lebih murah dan dapat consultation seumur hidup daripada saya.

Istimewa untuk bulan ini, Shaklee bagi best price untuk Vivix. Dengan pembelian 2 botol Vivix, anda akan dapat :-

  1. FREE Membership
  2. FREE Postage
  3. Cash Back/ Bonus yang akan dibayar bulan berikutnya.
  4. Diskaun 5% untuk pembelian 2 Botol ( YES Twin Pack)

Jika anda rasa anda ingin sihat, bebas dari masalah bell’s palsy atau sedang mencari-cari penawar yang boleh mengatasi masalah tersebut dengan berkesan, sudah tiba masanya untuk anda menghubungi Jida di 013-6691930. Malah, sekiranya anda mengenali sesiapa yang juga mempunyai masalah ini, panjang-panjangkanlah info ini pada mereka. Semoga dapat membantu orang lain juga. Insha Allah.

Untuk pembelian secara online Vivix, boleh klik sini ya!

order-now-esellBerkongsi Kebaikan Untuk Semua.

Ruzidah Abdullah [013-6691930]

Jemput Like Page Saya || Kedai Vitamin Banting-Dengkil-Sepang

(Visited 289 times, 1 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi! Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida. Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

You May Also Like

3 thoughts on “Kenali Apa Itu Penyakit Bell’s Palsy dan Cara Mengatasinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!