Kenali Pengasas Produk Shaklee Dan Sejarahnya.

Sebelum ini Jida asyik bercerita tentang produk Shaklee, kenapa suka Shaklee dan sebagainya. Kali ini Jida nak kongsikan tentang siapa pengasas jenama Shaklee ini.

Inilah dia insan hebat, pengasas kepada produk Shaklee.

Dr forrest shaklee
Dr. Forrest C. Shaklee..

Dr Shaklee menyedari kehebatan gabungan sains dan alam semula jadi mampu menjadi penawar terbaik.

Sejak dahulu lagi, beliau telah sedar jika alam semesta tidak dijaga dengan baik akan menimbulkan isu pemanasan global kepada dunia.

Daripada prinsip ini, Dr. Shaklee telah mencipta produk makanan tambahan semula jadi dan pencuci yang terbaik hasil daripada proses gabungan ciptaan sains dan alam semula jadi yang mana ia menjadi asas terbentuknya sebuah syarikat yang berasaskan kepada falsafah ‘Mencipta Kehidupan yang Lebih Baik’.

Kalau korang tau sejarah disebalik penubuhan Shaklee, memang korang semua akan rasa ‘jatuh cinta’ dengan produk ini seperti Jida juga.

Dah lah semulajadi dan selamat, malah terdapat beribu-ribu kajian yang telah dilakukan bagi memastikan produk Shaklee ini memberi kesan yang terbaik pada penggunanya.

Haa.. bagi yang baru-baru dengar perkataan ‘Shaklee’ ni, Shaklee ni bukan company biasa-biasa tau. Produknya pun bukan cap ayam ataupun OEM yang boleh beli di kilang dan beli bundle lepas tu letak sticker sendiri.

?..?.. ?..

Sejarah Ringkas Shaklee ( 1956 hingga Kini )

1956
Shaklee Products ditubuhkan di Oakland, California oleh Dr Forrest C Shaklee, Sr, Forrest. Jr dan Raleigh

1960
Memperkenalkan Basic- H, product untuk membersihkan rumah yang tidak mengandungi fosfat, pekat dan boleh terbiodegrasi.

1962

Mengembangkan kemudahan dan fasiliti syarikat di National Avenue, Hayward, California.

1964
Convention Shaklee diadakan pertama kalinya di Jack Tar Hotel, San Francisco

1971
Forrest C Shaklee Research Centre ditubuhkan di Hayward, California

1972
Shaklee Products, Inc dijenamakan semula menjadi Shaklee Corporation. Dalam satu dekad, pada tahun 1970, hasil jualan meningkat dari USD20juta kepada USD320juta.

1974
Shaklee Corporate headquaters berpindah ke Emeryville, California

1976
Penubuhan Shaklee Japan dan Shaklee Canada

1977
Buat pertama kalinya tersenarai dalam New York Stock Exchange pada 8/2/1977.

1979
Grand Opening, Norman Manufacturing Facility di Norman, Oklahoma. Penutupan fasiliti National Avenue and Corsair di Hayward.

1980
Corporate headquaters berpindah ke Shaklee Tarraces di San Francisco

1981
Sambutan Ulang tahun Jubli Perak

1984
Shaklee menjadi perunding nutrisi kepada pasukan Ski U.S. Pasukan ski U.S pada tahun ini telah berjaya mendapatkan lebih banyak emas semasa kejuaraan Winter Games di Sarajevo berbanding tahun sebelumnya.

1986
Shaklee bekerjasama dengan Bear Creek Corportation. Product shaklee telah berikan kepada juruterbang Voyager, dalam usaha menghasilkan rekod dunia, mengelilingi dunia tanpa henti.

1988
Daedalus Flight menggunakan Shaklee Performance, minuman untuk tenaga yang baru diperkenalkan dalam usaha menghasilkan rekod dunia dalam ‘human powered flight’

1990
Shaklee merupakan salah satu daripada tujuh syarikat yang menjadi penaja utama semasa 20th Anniversary of Earth day dan mendapat pengiktirafan dari Family Circle Maganize, “Green Chip” sebagai the nation’s top ten most environmentally conscious company.

1994
Sambutan hari lahir Dr Forrest C Shaklee yang ke-100.

1996
Shaklee menyambut tahun ke-40 di dalam bidang multi-level marketing

Shaklee menaja atlit semasa Centennial Games di Atlanta dan pasukan tersebut berjaya meraih 4 emas, 6 perak dan 1 gangsa.

1997
Acara pecah tanah Shaklee and Yamanouchi Pharmaceutical Co. Ltd, bangunan perusahaan dan kilang yang baru di Norman, Oklahoma.Shaklee and Yamanouchi Pharmaceutical Co. Ltd secara rasminya membuka ‘the state-of-art” Yamanouchi Shaklee Pharma (YSP) Research Centre di Stanford Research Park, Palo Alto, California.

2000
Secara rasminya bangunan baru pentadbiran Shaklee yang berkonsepkan mesra alam dibuka di Pleasanton, California.

Inilah dulu serba sedikit pengenalan mengenai pengasas dan ringkasan sejarah Syarikat Shaklee.

Banyak sangat yang nak dikongsi sebenarnya. Insha Allah, lain kali Jida kongsi lagi ya.
Berkongsi Kebaikan Untuk Semua.

Ruzidah Abdullah [013-6691930]

Pengedar Shaklee Kawasan Banting, Dengkil & Sepang

(Visited 105 times, 1 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi!
Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com
Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida.
Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

One thought on “Kenali Pengasas Produk Shaklee Dan Sejarahnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!