Kenali Punca Jerawat di Kalangan Remaja Dan Cara Untuk Mengatasinya

Disebabkan ini adalah entri untuk adik manis muda remaja, maka Kak Jida terasa, wah sudah tua matang Jida rupanya. Wahaha…

Ok back to the topic yang nak dibincangkan kat atas ni ye.

Kalau ikut peratusan remaja kat Malaysia ni, kira-kira 85% remaja mengalami masalah jerawat di muka. Ramai tu.

Namun, adakah korang semua tahu apakah punca berlakunya jerawat di kalangan remaja?

Kenali punca jerawat remaja

Punca Berlakunya Jerawat

1- Ketidak seimbangan hormon 

Di usia awal peringkat baligh, remaja mula mengalami perubahan pada bentuk fizikal yang berubah menjadi semakin dewasa. Sebum kulit juga turut terbentuk dengan banyak semasa peringkat ini.

2- Masalah Nutrisi 

Pengambilan gula yang tinggi dan karbohidrat bertapis, serta kekurangan vitamin A dan Zinc menjadikan masalah ketidakseimbangan hormon kian menjadi.

Minuman berkafein, makanan berminyak dan lain-lain makanan tidak berkhasiat tidak elok diamalkan selalu.

3. Tekanan (Stress)

Sesetengah dari jerawat timbul dari ketegangan dan stress emosi yang dihadapi setiap hari.

Tau sangat kalau jadi student ni camne gayanya. Akak ni pernah jadi student dik ooiii…Tidur tak cukup sebab study last minute, layan citer korean non stop, lepak kedai mamak berjam-jam. I’olls is rindu zaman belajar.

4. Toksin dalam Badan

Sisa toksin yang terkumpul dalam badan kita boleh menyebabkan kulit menjadi kusam, berjerawat dan banyak lagi keburukan lain.

5. Allergic atau alahan

Alergic atau alahan produk kosmetik dan bahan kimia tertentu boleh menyebabkan terjadinya jerawat.

6. Persekitaran & Pencemaran

Habuk atau udara yang tercemar seperti asap dan bahan kimia terutamanya di bandar-bandar besar,kilang-kilang boleh menyebabkan jerawat dihadapi oleh hampir semua penduduk kawasan tersebut. Bahan-bahan ini menutup liang roma dan menyebabkan inflammasi (radang) kemerah-merahan pada kulit.

7. Jangkitan pada kulit & Resdung

Kuman (bacteria) jenis propionobacterium acnes boleh membiak di kelenjar sebum di kulit kita dan menyebabkan jerawat. Oleh kerana itu anda dinasihatkan agar tidak memicit jerawat kerana apabila dipicit, kuman di dalam kulit tersebar ke kawasan sekitar dan menyebabkan jerawat di permukaan yang lebih luas.

8. Faktor Cuaca

Cuaca yang panas dan tidak menentu seperti Malaysia ini juga boleh menjadi punca muka berjerawat.

Cara Mengatasi Masalah Jerawat

Oleh itu, dalam mengelakkan dan merawat masalah jerawat, seorang remaja (atau sesiapa saja yang mengalaminya) harus:-

  •  Mengurangkan pengambilan gula dan karbohidrat bertapis
  • Meningkatkan pengambilan serat.
  • Jagalah kebersihan kulit adik-adik juga! Cuci muka 2-3 kali sehari.
  • Tidur perlu cukup. Elakkan berjaga malam kerana kita perlu dapatkan 6-8 jam sekurang-kurangnya.
  • Manage stress dengan  beriadah dan pengambilan vitamin seperti B complex.

Selain daripada menjaga pemakanan, kebersihan persekitaran dan elakkan tekanan, awak-awak juga boleh mencuba cara rawatan dalaman dan luaran iaitu dengan mengamalkan suplemen yang semulajadi daripada Shaklee.

set-jerawat-shaklee

Set Jerawat Shaklee  terdiri daripada Vitamin B, Vitamin C dan Vitamin E 

Kelebihan-kelebihan Set Jerawat Shaklee.

Vitamin B – Mengatasi stress dan menyebabkan muka nampak ‘glowing’ dan berseri.

Vitamin C bertindak sebagai antioksidan & menghasilkan sintesis kologen. Ia menghalang kotoran luaran seperti pencemaran & toksin yang menyebabkan jerawat.

Vitamin E Shaklee – hilangkan parut dan kesan cela

  • Penting untuk pemulihan dan kecantikan kulit
  • Bertindak sebagai anti penuaan dan anti oksida
  • Melindungi dan mencegah kerosakan sel, menghaluskan dan mencerahkan kulit
  • Mempercepatkan proses pemulihan kulit, bagus untuk mereka yang mempunyai kulit kering
  • Berupaya mengawal kandungan minyak dalam kulit
  • Berupaya mengurangkan kesan jeragat yang ada pada kulit serta menghilangkan parut jerawat, kesan cela dan kulit tak bermaya.

Untuk hasil yang lebih optimum, Kak Jida syorkan korang add on ESP Shaklee Non-Gmo Soy Protein

ESP berfungsi  Membina sel-sel baru utk kulit cerah dan bersih. Serta memulihkan pigmentasi dan menjadikan kulit berseri serta tona kulit lebih sekata.

Baguskan kelebihan-kelebihan yang ada di dalam Set Jerawat Shaklee ini? Inilah khasiat yang bakal awak semua dapat apabila mengamalkannya secara konsisten. Insha Allah.

Di bawah ini merupakan testimoni daripada pengguna Shaklee yang telah menggunakan beberapa produk Shaklee bagi mengatasi masalah jerawat beliau. Cepat-cepat tekan butang ‘Play’ di bawah. Rugi tak tengok..

Alhamdulillah, daripada seorang yang berjerawat penuh di muka, kini kulit beliau semakin cantik dan cerah berseri.

Pada adik-adik yang mempunyai masalah kulit jerawat yang teruk. Jangan terus rasa down. Kak Jida ada di sini untuk membantu anda. Hubungi akak di talian 013-6691930 ya.

Berkongsi Kebaikan Untuk Semua.

Ruzidah Abdullah [013-6691930]

Pengedar Shaklee Kawasan Banting, Dengkil & Sepang

Jemput Like Page Saya || Kedai Vitamin

(Visited 349 times, 16 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi!
Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com
Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida.
Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

7 thoughts on “Kenali Punca Jerawat di Kalangan Remaja Dan Cara Untuk Mengatasinya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!