Ketahui Apa Itu Vertigo dan Cara Mengatasinya

Pernahkah anda merasa dunia sekeliling anda seperti berpusing-pusing? Malah, telinga anda seakan tidak boleh menerima bunyi yang terlalu bising kerana merasa seperti berdengung? Mungkinkah itu petanda anda menghidapi gejala vertigo?

Apakah itu Vertigo?

Vertigo berasal daripada bahasa Latin iaitu vertō yang bermaksud “pergerakan berpusing-pusing”. Ia adalah salah satu jenis kepeningan yang melibatkan pesakit mengalami persepsi pergerakan dengan tidak betul (biasanya pergerakan pusing) kerana disfungsi sistem .

Vertigo kadang kala disertai rasa terhuyung hayang seperti mahu jatuh dan juga bunyi berdengung di telinga. Gejala ini boleh terjadi apabila seseorang itu berada di tengah-tengah orang ramai ataupun ketika dia berada dalam keadaan yang terlalu stress.

pening kepala dan berpusing vertigo

 Tanda-tanda anda mengalami vertigo

  • Pening atau sakit kepala
  • Penglihatan berpinar atau bertindih
  • Lemah tangan dan kaki
  • Sakit dada
  • Pitam atau pengsan
  • Muntah tanpa henti
  • Suhu badan meningkat
  • Kebas dibahagian badan

Bagaimana caranya untuk mengatasi masalah Vertigo ?

Sekiranya anda rasa terdapat simptom-simptom seperti di atas ini, segeralah berjumpa doktor pakar Telinga, Hidung dan Tekak (ENT) untuk mengenal pasti apakah masalah sebenar yang anda hadapi.

Apa penyebab berlaku vertigo?

  • Masalah Telinga – radangan, jangkitan atau mendapan serta pembentukan kalsium (otolith) di saluran semisirkular yang boleh menyebakan masalah dalam sistem vestibular. Sistem Vestibular ini meliputi telinga dan sistem saraf yang mengawal keseimbangan.
  • Ada 3 jenis Vertigo yang disebabkan oleh masalah telinga iaitu ‘Benign Paroxysmal Postional Vertigo‘ (BPPV), penyakit Meniere seperti telinga berdegung, perasaan rasa macam berputar-putar dan radang urat saraf vestibular.
  • BPPV  disebabkan oleh pembentukan kalsium dalam telinga yang dipanggil otolith yang termendap dibahagian yang tidak sepatutnya di saluran semisirkular.
  • Penyakit Meniere adalah suatu penyakit yang ditandai dengan serangan berulang gejala vertigo, kehilangan pendengaran(pekak) dan bunyi dalam telinga (tinnitus).
  • Radang urat saraf vestibular disebabkan oleh virus yang boleh mengakibatkan kebengkakkan atau keradangan sekeliling saraf.
  • Gejala Vertigo berlaku boleh berlanjutan beberapa minit ke beberapa jam. Ia kemungkinan disebabkan oleh pembentukan cecair dalam koklea telinga. Malah mereka yang diserang Vertigo yang teruk boleh mengakibatkan loya, muntah dan kesukaran berjalan atau berdiri sehinggakan boleh mengalami kurang pendengaran pada sebelah telinga.

Dan, bagaimana pula Vivix boleh membantu masalah Vertigo? Nak tahu tak rahsia Vivix?

Vivix Shaklee merupakan minuman botani yang kaya dengan sifat antioksidan dan antipenuaan secara semulajadi. Nutrisi Vivix membantu membaiki DNA dalam badan yang mengalami kerosakan akibat gaya hidup kita yang tidak menentu.

Penyelidikan dari mereka yang pakar telah menemui bahan yang tinggi resveratrol dan juga polifenol. Ini yang menjadikan vivix sesuai untuk pesakit kronik seperti diabetes,darah tinggi, kardiovaskular,kanser mahupun strok. Inilah rahsia kehebatan yang terdapat di dalam Vivix.

Mereka yang hendak awet muda juga boleh mengambil Vivix kerana ia membantu melambatkan proses penuaan diri anda.

Dengan mengambil 1 sudu teh setiap hari, anda dapat mengekalkan kesihatan dan mengelakkan penyakit tersebut dari menjadi bertambah teruk.

TESTIMONI 1 :  Pesakit Vertigo Semakin Sihat Selepas Pengambilan Botol Ke-3 Vivix.

vertigo vivix membantu

Mak saya Vertigo, dah macam2..pergi sensei, homeopathy, hospital masih tak settle..lastly saya bagi Vivix kat mak. Alhamdulillah lepas 3 botol mak dah sembuh dari vertigo..sekarang mak maintain vitamin biasa je, kebas2 tangan mak pun dah kurang..Alhamdulillah

Vertigo mcm mne kak Leha?

Simpton pening, tak boleh bangun, unbalance, kepala berdesing je, tak boleh bunyi bising.

dah scan doct cakap macam ada clot kat otak, dah set apointment utk operate…tapi tak sempat sebab dah bagi vivix…Alhamdulillah dah OK.

TESTIMONI 2 : Tiada Lagi Rasa Pening Melayang2 Setelah Mengambil Vivix

Vertigo Vivix

Saya nak cerita tentang husband saya ni, sejak dia makan Vivix, vertigo dia dah OK. Takde dah rasa pening melayang tu. Tak sampai sebotol dia makan, dah tak rasa dah.

So dia cakap nak continue je makan Vivix since risau bila tengok kawan dia merana kencing manis akibat dulu suka sangat minum air gas dalam tin kt tempat kerja. Dahla suami pun suka jugak  dulu. Alhamdulillah..Hepi saya dengar dia dah mula nak ambik supplement. Dah la En. Husband sy ni susah makan suplement pil pil. Vivix je dia OK.

– Puan Anisah

Syukur Alhamdulillah, semuanya dengan izin Allah jua. Kita cuma berikhtiar. Jangan pernah putus asa dan terus berusaha. Mana tahu dengan asbab penggunaan Vivix, anda dapat bebas daripada masalah Vertigo?

Harga Vivix Shaklee:

Bersesuaian dengan kesannya yang memberi pelbagai manfaat selepas pengambilan, harga Vivix Shaklee adalah RM475 sebotol. Jika nak dibandingkan kos anda berulang alik untuk mendapatkan rawatan ke sana sini, rasanya pelaburan anda dengan membeli Vivix adalah lebih berbaloi.

Tapi, kalau nak dapat harga lebih murah, anda bolehlah pertimbangkan untuk join ahli Shaklee. Jangan risau, ahli tak semestinya kena menjual, join untuk makan sendiri pun dah cukup berbaloi, dapat nikmati harga ahli yang jauh lebih murah dan dapat consultation seumur hidup daripada saya.

Manakala, dengan pembelian 2 botol Vivix, anda akan dapat :-

  1. FREE Membership
  2. FREE Postage
  3. Cash Back/ Bonus yang akan dibayar bulan berikutnya.

Jika anda rasa anda ingin sihat, bebas dari masalah Vertigo atau sedang mencari-cari penawar yang boleh mengatasi masalah tersebut dengan berkesan, sudah tiba masanya untuk anda menghubungi Jida di 013-6691930. Malah, sekiranya anda mengenali sesiapa yang juga mempunyai masalah ini, panjang-panjangkanlah info ini pada mereka. Semoga dapat membantu orang lain juga. Insha Allah.

Untuk pembelian secara online Vivix, boleh klik sini ya!

order-now-esellBerkongsi Kebaikan Untuk Semua.

Ruzidah Abdullah [013-6691930]

Jemput Like Page Saya || Kedai Vitamin Banting-Dengkil-Sepang

(Visited 267 times, 3 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi!
Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com
Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida.
Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

You May Also Like

5 thoughts on “Ketahui Apa Itu Vertigo dan Cara Mengatasinya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!