Faktor-faktor Kolestrol Tinggi dan Cara Mengatasinya

KOLESTEROL

Bila sebut kolesterol ni, semua orang pun takut kan? Mana taknye, ia sangat berkaitan dgn penyakit-penyakit kardiovaskular (sakit jantung, stroke dan sebagainya).

kolestrol

Tapi kolesterol ni sebenarnya penting untuk tubuh kita tau. Kita perlukan kolesterol untuk:-

? Pembinaan membran sel. Membran sel ni kerjanya melindungi sel kita dan mengawal aktiviti keluar-masuk macam-macam benda ke dalam sel kita.

? Untuk metabolisma vitamin-vitamin larut lemak —> A, D, E, K

? Untuk penghasilan hormon

? Untuk penghasilan jus hempedu.

Justeru badan kita kena ada kolesterol, tapiiii dl, kuantiti seperti di bawah:-

LDL (kolesterol jahat) —> tidak melebihi 2.6 mg/dL

HDL (kolesterol baik) —-> mesti lebih dari 1 mg/dL

Jumlah total kolesterol —-> mesti kurang dari 5 mg/dL

kalau orang yang biasa buat blood test dan ada bahagian kolesterol tu, cuba tengok dalam-dalam sikit range korang kat mana.

Kolesterol dalam badan ni tak ditentukan oleh saiz badan ye. Badan besar ke badan kecik ke, boleh jadi kolesterol tinggi atau rendah. Ada orang kurus kering tapi kolesterol tinggi… ada orang comey tembam tapi kolsterol rendah.

Faktor yang menyumbang kepada tingginya kolesterol seseorang:-

? Pemakanan.

Yang ni yang paling dominan lah kalau kita kat malaysia ni. Syurga makanan katanya.

? Stress.

? Merokok

? Hati yang tidak sihat.

Bukan sakit hati kat orang tau! (pun boleh jadi juga kalau sampai stress) tapi liver problem.

? Pengambilan alkohol dan ubat-ubatan yang tidak dikawal.

(Misalnya asal sakit je makan ubat walaupun tanpa preskripsi).

Directly kita dapat kolesterol dari makanan kita, dan dari hati. Hati akan release kolesterol bila kita makan makanan yang mengandungi trans fat dan lemak tepu. Dan juga bila ada sel kita rosak, hati akan release kolesterol untuk kerja-kerja penyembuhan. Bila kita stress pun hati akan rembeskan kolesterol. Kalau kita tak kawal benda-benda tu, contohnya tak makan Vivix, tak ambil B Complex untuk kawal stress, hati kita terus supply kolesterol ke dalam blood stream… hmmm, masa tu walaupun jaga makan, kolesterol tinggi juga.

Badan kita ni perlukan penjagaan yang holistik atau keseluruhan. Kita tak boleh nak jaga satu part je, part lain kita biar, tokleh2. Semua sekali kena jaga.

Jadi jangan tinggal vitamins walaupun rasa OK jer.. takde masalah ponnn. Especially multivitamins (VitaLea) dan vitamin-vitamin asas seperti B Complex, Vitamin C, Vivix dan sebagainya… termasuklah Phytocol yang mengandungi fitosterol, khas untuk menghalang penyerapan kolesterol dan juga menurunkan paras LDL dalam darah.

Check paras kolesterol masing-masing pasangan, ibu bapa dan sesapa yang rapat dengan kita, kalau skala mereka tak menepati paras kolesterol yang sihat, cepat-cepat suh diorang amalkan Phytocol, topup sekali dengan Vivix. Barulah kesihatan anda akan jadi lagi tip top. Giteww.??

Berkongsi Kebaikan Untuk Semua.

Ruzidah Abdullah [ ID : 933174 ]

013-6691930

Jemput Like Page Saya || Kedai Vitamin Banting-Dengkil-Sepang

Kawasan COD : Kg. Bukit Changgang, Kg. Labohan Dagang, Olak Lempit, Pekan Banting, Langat Murni, Masjid KLIA & Dengkil

(Visited 189 times, 1 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi!
Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com
Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida.
Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

2 thoughts on “Faktor-faktor Kolestrol Tinggi dan Cara Mengatasinya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!