Masalah Slip Disc Dan Cara Mengatasinya

Baru-baru ini ada seseorang yang Jida kenali memberitahu yang dia kini mengalami masalah slip disc dan keadaan itu banyak memberi kesan kepada kehidupannya sehari-hari. Malahan, menyebabkan juga dia kerap kali mengambil cuti sakit(MC) dan tidak dapat bekerja dengan baik.

Apa itu SLIPDISC? Bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah slip disc, artikel ini ini akan menerangkan serba sedikit mengenainya dan cara mengatasi masalah slip disc.

Apa itu SLIP DISC?

Struktur tulang belakang manusia, terdapat ‘jelly-like structure’ yang dipanggil ‘disc’. Disc ini bertindak sebagai pelindung atau kusyen pad diantara tulang-tulang di bahagian tulang belakang.

Slip Disc terjadi apabila disc yang menjadi kusyen antara tulang-tulang ini membengkak atau membenjol atau tersasar dari keadaan asalnya.

Disc yang membengkak ini akan menekan urat-urat saraf berhampiran. Kebiasaannya kesan daripada slip disc ini akan mengakibatkan kebas-kebas dan sakit yang tidak terhingga dibahagian pinggul seterusnya ke kaki dan ke bawah.

vivix untuk slip disc

Tanda-tanda Ada Masalah Slip Disc.

  • Biasanya seseorang itu akan merasa sakit yang teramat sangat secara tiba-tiba. Selalunya terjadi di bahagian belakang badan, tapi boleh jadi juga sakit itu terasa  di sekitar bahu dan leher.
  • Simptom lain adalah seperti kebas-kebas, kejang otot, lemah anggota badan serta gagal kawal pembuangan air kecil dan besar
  • Jika sakitnya dibahagian belakang, ia boleh terasa sampai ke kaki dan tapak kaki (rasanya macam menyucuk-nyucuk / terbakar)

Punca-punca terjadinya Slip Disc

1. Mengangkat bebanan besar dan berat

2. Berat badan berlebihan

3. Peningkatan usia

4. Kecederaan fizikal.

5. Memandu dalam tempoh yang lama

6. Suka Membongkok

7. Kuat Merokok

Kaedah rawatan slip disc

TIADA rawatan khusus untuk menghilangkan penyakit ini selama-lamanya. Cuma terdapat beberapa pendekatan bergantung pada severity slip disc itu sendiri, iaitu:

1) Physiotherapy – menjalani sesi dengan pakar yang menunjukkan kaedah senaman yang betul untuk menguatkan otot. Ini termasuklah sesi rawatan menggunakan tuala panas pada bahagian sakit.

2) Stereoid – Untuk kesakitan biasa, suntikan stereoid dapat menguatkan otot belakang dan mengurangkan kesakitan

3) Pembedahan – Ini adalah langkah terakhir di mana bahagian tulang dan disc yang terkeluar akan dikikis. Untuk kes yang lebih serius, kepingan besi akan dimasukkan untuk menyokong tulang belakang

4) Rawatan thermal seperti bersauna adalah digalakkan bagi mengurangkan sakit.

Namun begitu, masalah slip disc ini mungkin boleh berulang kembali walaupun semua kaedah-kaedah di atas sudah dilakukan. Oleh itu, ikhtiar penjagaan kesihatan dengan suplemen juga merupakan salah satu cara untuk mengatasi masalah slip disc.

Bagaimana Suplemen Shaklee boleh membantu Masalah Slip Disc

Di Shaklee, antara suplemen yang dapat membantu masalah slip disc adalah seperti:

vivix untuk slip disc

  1. Vivix – dipatenkan dengan formula yang berupaya memperbaiki kesihatan pada tahap sel dan DNA. Ini secara tidak langsung dapat memelihara kesihatan seluruh tubuh badan termasuklah tulang & saraf.
  2. Omega Guard – asid lemak omega-3 merupakan anti-inflamasi yang baik. Ini akan dapat membantu meredakan keradangan yang berlaku pada sendi akibat slip disc.
  3. Ostematrix – sumber kalsium lengkap dengan magnesium, vitamin D3 dan zat galian lain untuk membantu kesihatan dan kekuatan tulang sentiasa berada pada tahap maksima.

Berikut adalah testimoni pengguna yang telah mengambil Set Slip Disc.

TESTIMONI 1- Sejak makan AJHT,OMEGA dan Vivix keadaan bertambah sihat dan tak perlu buat rawatan susulan.

Testimoni shaklee slip disc_1

TESTIMONI 2 – Ngilu, sakit tulang belakang dah tak terasa.

Testimoni shaklee slip disc_1

TESTIMONI 3 – Sebelum ni terlantar selama 6 bulan, sekarang tidak lagi

Testimoni shaklee slip disc_1

Alhamdulillah, asbab pengambilan suplemen Shaklee, mereka ini mampu hidup lebih ceria dan sihat. Oleh itu, sekiranya anda juga ada masalah yang sama, cepat-cepat hubungi Jida untuk mendapatkan Set Lengkap Slip Disc Shaklee.

Anda juga boleh membuat pembelian secara online, nak guna kad kredit kad debit klik sini ya!

Order-Sekarang-300x63

Sebarang pertanyaan atau order bolehlah dibuat dengan menghubungi nombor Jida dibawah ini.

* RUZIDAH *

013-6691930

 [ ID : 933174 ]

klik wasap shaklee

>>Terus ke Whatsapp

Jemput Like Page Saya || Kedai Vitamin Banting-Dengkil-Sepang

Untuk mendapatkan PRODUK SHAKLEE dengan HARGA AHLI –> KLIK SINI

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

(Visited 109 times, 3 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi! Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida. Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

One thought on “Masalah Slip Disc Dan Cara Mengatasinya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Info/Order/Pertanyaan? Sila Klik Sini
error: Content is protected !!