Peluang Jana Pendapatan Sampingan untuk Mahasiswa, Sambil Belajar Pun Boleh Buat Duit

Memasuki alam pengajian memang merupakan satu fasa mencabar. Istilah ‘poket kering’ di hujung-hujung semester memang tak lari dari kehidupan seorang pelajar. Duit pinjaman atau biasiswa just cukup-cukup nak bayar yuran pengajian dengan tempat penginapan je. Takkan nak mintak dengan mak ayah kat kampung lagi. Kasihan juga kat diaorang kan. Maka, anda pun berjimatlah sampai ikat perut. Ahkak pernah rasa semua tu dik dan ahkak tau apa rasanya.

pelajar jana pendapatan secara online

Tapi, masa tu tak de orang nak guide ahkak macam mana nak cari pendapatan sampingan sambil belajar. Oleh sebab itu, ahkak nak mengambil inisiatif ini untuk bantu korang cari duit poket sendiri dan insyaallah dapat tampung keperluan korang di kolej atau universiti.

Boleh ke Buat Duit Sambil Belajar?

Apanya pulak tak. Bukannya sampai kena ‘drop’ subjek pun dik oii. Ini adalah peluang anda bisnes santai-santai je kat tepi, namun pelajaran masih tetap nombor satu dihati.

Bagaimana caranya tu? Malu la nak jual-jual.

Meh sis ajar yang basic dulu dik. Buat secara online. Agak-agak dalam sehari berapa jam korang online? Browse Facebook, Main IG, Tweet2 semua tu. Kalau sebelum korang cuma browse sana sini tanpa dapat apa-apa, apakata sekarang adik-adik semua twist sikit benda tu semua biar jadi duit.

Lagi cantik, kalau dah ada blog. Lagi besar lah peluang anda nak cari customer. Sekarang, kan trend semua orang nak mudah. Ramai yang suka berbelanja secara online. Korang just kena rajin update entry dan tau pasal product (yang ini bergantung pada diri sendiri. Nak lebih, kenalah usaha lebih).

Tapi kalau korang belum ada blog dan nak ahkak ajar camne cara nak berblog, Inilah masa korang contact Kak Jida kat 013-6691930 dan kita boleh diskusi lebih lanjut dalam Whatsapp. No problem at all.

Susahlah Kak, Nak Niaga Mesti ada Modal?

Opps..salah tanggapan tu dik. Tak semestinya kena ada modal. Kita boleh buat bisnes ni secara ‘dropship’. Maksudnya, bila ada orang order, lepas dia bayar, kita order dari Shaklee & Shaklee akan pos kepada customer.

Jadi tak payah nak keluarkan apa- modal pun untuk produk. Free-free je dapat untung runcit.

Syaratnya cuma kena buat SHARING yang konsisten.

Bayaran keahlian pun memang rendah. Dengan melabur RM68.90 anda akan mendapat keahlian seumur hidup.

Saya tak de laptop/komputer la

Ramai yang guna alasan ni sebagai ‘tak boleh buat ape lah, takde laptop’. Percayalah, Allah Maha Adil. Dia beri kita apa yang kita mampu.

Jangan rasa susah hati. Rata-rata korang mesti ada handphone kan. Nak update blog, buat poster, edit gambar. Semuanya boleh dengan menggunakan aplikasi telefon pintar. Jadi, jangan jadikan takde laptop atau PC sebagai sebab lagi ye.

Tak ada internet

Ok. Ni akak nak cerita ya dik. Mengenai seorang leader yang dah berjaya dalam Shaklee. Walaupun kisah ini dah lama, tapi mungkin boleh dijadikan iktibar untuk korang. Alkisahnya, Dia ni pun berbisnes secara online tapi tak ada internet di rumah. Jadinya, dalam seminggu, 2-3 kali beliau akan ke cyber cafe utk schedule blog entry. Hebat kan.

Nak 1000 daya kan. Insha Allah, hasilnya pasti manis.

Bila kita ada cita-cita nak berjaya, kita tak boleh nak tunggu kejayaan tu datang.. tapi kita yang kena jemput dia datang. Nak jemput kejayaan tu bukan dengan tunggu… “Bila la aku orang nak bagi duit kat aku ye“, “Bila la aku boleh merasa pakai kereta pulak ye. Penat lah jalan kaki je pi kampus“.

Kalau kita nak jemput orang datang ke rumah kita pun, kita kena prepare… sekurang-kurangnyanya kemas rumah. takdelah bila orang datang, nak duduk pun takde space. Apa lagi kalau nak jemput kejayaan…. jemputan tu mestilah dgn USAHA+DOA+TAWAKAL yang berterusan….

Mari kita bersihkan hati dan sucikan niat kita untuk berbisnes. Semoga Allah pandu kita utk capai apa saja yang kita hajatkan. Insha Allah.

Jangan fikir-fikir lagi. Inilah masanya. Cepat-cepat kontek Kak Jida di talian 013-6691930 untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan. Silap-silap, after graduate dah boleh buat fulltime bisnes macam akak. Tak payah fikir dah nak cari kerja kan? Ohsem!

(Visited 743 times, 17 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi!
Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com
Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida.
Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

You May Also Like

3 thoughts on “Peluang Jana Pendapatan Sampingan untuk Mahasiswa, Sambil Belajar Pun Boleh Buat Duit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!