Rahsia Mengecilkan Liang-Liang Pori Wajah dengan Toner Shaklee

Berapa ramai yang pakai toner di sini? Cer angkat tangan Jida nak tengok. Seriously, ramai di antara kita hanya rajin mencuci muka sahaja tetapi agak tak berapa nak rajin untuk menggunakan toner (penyegar kulit).

Terus terang Jida pun begitu juga dulu. Alamak, bocor sudah rahsia. Alasannya cuma satu. Malas nak beremeh temeh dua tiga kali kat muka. Cukuplah sekadar mencuci muka dengan pencuci sahaja.

Sebenarnya, toner adalah salah satu produk yang paling penting dalam penjagaan kulit muka (tapi ramai yang abaikan). Dengan penggunaan toner secara konsisten, ia dapat membantu menghaluskan dan meremajakan kulit wajah. Macam mana tu? .

Keistimewaan dan Kelebihan Menggunakan Toner dalam rutin seharian

1. Mengecilkan liang-liang pori

Selepas basuh muka dengan cleanser, pakai toner ke seluruh muka dan leher. Toner bantu bersihkan lebihan minyak dan mengecilkan pori-pori. Lama-kelamaan kulit muka akan menjadi halus dan mulus gitu.

Bayangkan kalau kita tidak pakai toner, liang pori terbuka semasa basuh muka tadi lepas tu kotoran (lebihan minyak) masih lagi ada di dalam liang pori, selepas itu tertutup, maka jadilah whitehead, blackhead tu. Tak best kan.

2. pH seimbang

Muka kita ni semulajadinya bersifat acidic (pH seimbang 5-6). Tapi selepas basuh muka, keseimbangan pH ni terjejas sebab sabun bersifat alkali. Bila jadi macam ni, kulit bekerja keras untuk menyeimbangkan semula pH tadi. Tapi kalau kita guna toner, pH seimbang tu boleh dicapai dengan cepat. Wow, yang ni korang mesti tahu tau.

3. Toner berikan 1 layer perlindungan extra

Selain membantu menutup liang pori, ia juga membantu ‘merapatkan’ semula sel-sel kulit selepas menggunakan cleanser. Dalam masa yang sama toner ni bantu protect dan menyingkirkan benda-benda yang tercemar di dalam air. Contohnya, klorin yang ada di dalam air paip.

4. Melembapkan & menyegarkan wajah

Toner ni dia membantu ‘mengikat’ kelembapan kulit wajah. Toner ni juga boleh membantu menyegarkan kulit kita yang berminyak. Lebih-lebih lagi kalau kita tengah sibuk travel sana sini

Cara‬ memilih toner yang sesuai

Bukan sebarangan produk boleh digunakan pada muka kita. Sebagai pengguna, anda mesti lebih berhati-hati semasa memilih toner. Jangan guna produk secara membuta tuli ya. Seperti biasa baca label dulu.

1. Pastikan toner yang kamu guna tu alcohol-free. Cari yang water based. Kalau alcohol-based selalunya ia akan merosakkan kulit muka (kulit muka sukar untuk repair sendiri dan menghalang keupayaan kulit untuk menghasilkan kolagen sendiri)

2. Kalau boleh avoid yang ada pewangi – sebabnya ia boleh membuatkan iritasi pada kulit muka

3. Kalau muka anda berminyak, jangan guna toner yang mengandungi alcohol, witch hazel (sebab ia mengandungi astringent) atau bermenthol. Why? Sebab ia akan menyebabkan lebih banyak minyak terhasil, muka menjadi merah-merah etc.

5 Sebab Toner‬ Nutriwhite yang terbaik setakat ni buat kulit wajah Jida ?

Nutriwhite-Soothing-Radiance-Toner
Nutriwhite Soothing Radiance Whitening Softener

1. Water-based (Alcohol-free)
2. No fragrance
3. Dibuat dari tumbuhan semulajadi (ekstrak dari tumbuh-tumbuhan)
4. Dirumus khas untuk kulit wanita Asia
5. Di formulasikan di Jepun

Korang pula macammana? Apa toner kegemaran korang ☺? Mana-mana yang belum ada, cepat-cepat whatsapp Jida di 013-6691930. Lagi cepat korang bertindak, lagi cepat kesannya yang korang akan dapat. Insha Allah.

Berkongsi Kebaikan Untuk Semua.

Ruzidah Abdullah [ ID : 933174 ]

013-6691930

Jemput Like Page Saya || Kedai Vitamin Banting-Dengkil-Sepang

Kawasan COD : Kg. Bukit Changgang, Kg. Labohan Dagang, Olak Lempit, Pekan Banting, Langat Murni, Masjid KLIA & Dengkil

(Visited 335 times, 11 visits today)

Jida

Assalamualaikum/ Hi!
Salam Perkenalan buat semua pembaca Ruzidah.com
Nama saya Ruzidah Abdullah ~~ boleh panggil Akak dengan nama Jida.
Saya adalah merupakan Pengedar Shaklee (933174) di kawasan Banting-Dengkil-Sepang dan Seluruh Malaysia. =)

You May Also Like

2 thoughts on “Rahsia Mengecilkan Liang-Liang Pori Wajah dengan Toner Shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!